Havran ovasını teğet geçip, Edremit ve Burhaniye’yi sulayan Havran barajından Havranlı üreticilerin faydalanamaması Cumhuriyet Halk Partisi’nin gündeminde. Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Serkan Sarı, Milletvekilleri Ensar Aytekin ve Fikret Şahin, Havran ovasının Çamdibi köyü mevkiinde incelemelerde bulundu. İlçe Başkanı Bedri Şahin ve parti yöneticilerinin de katıldığı açıklamada sulama suyu kullanan üreticilerin şikayetleri gündeme getirildi.

Havran Barajı’nın, Havran’ da olmasına rağmen Havranlı çiftçilerin bu sudan faydalanamadığı bunun yerine sondajla çıkan yer altı suyunun sulamada kullanıldığı ifade edildi.

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Serkan Sarı yaptığı açıklamada Havranlı üreticilerin kendi suyunu kullanmadığını, baraj suyunun 4 katı maliyetle, bir saat kullanılan yeraltı suyuna 95 TL ödendiğini dile getiren Sarı “burada yaşanan şey, üreticiyi mağdur etmektir. Havran’lı üretici, sulama yapmak için DSİ kuyularından çektiği suya saatlik 95 TL verirken, aynı şekilde 1 saat baraj suyu çekilse yarıdan fazla tasarruf sağlayacak. Barajın işletmesi Baski’de. Ve Büyükşehir burada Havran’lı üreticilerimizi mağdur ediyor. Havran’ ın suyu Havran’a çok görülüyor. ” ifadelerine yer verdi.

 

“ÜRETİCİ MAĞDUR EDİLİYOR”

CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin ise  “Burada mandalina ve incir bahçeleri var, buralarda yılda 6-7 kez sulama yapılması lazım. Ve bu çok ciddi bir maliyet oluşturuyor. Havran barajından verilen su, Burhaniye ve Edremit’e gidiyor ama Havranlı üreticiler AKP’li Büyükşehir Belediyesi tarafından mağdur ediliyor ” ifadelerine yer verdi. 

 

HAVRAN’IN SUYU HAVRAN’A VERİLMİYOR

Yaşanan hırsızlık vakaları ise CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin’in dikkat çektiği diğer konu oldu. Aytekin şunları söyledi ” Havran’da bize iletilen iki konu için buradayız. Birincisi Havran ovasının sulama sorunu. Havranlı üreticilerimiz  Havran Barajının, ovayı teğet geçmesinden ve kendilerinin bu sudan faydalanamamasından yana şikayetçi. Havran’ın suyu Havran’a verilmiyor. Bir diğer konu ise tarlalarda yaşanan hırsızlık konusu. Bu hırsızlık olayları artık ayyuka çıkmış durumda. Kolluk yetersiz kalıyor. Koskoca Havran ovasında 3 koruma var. Hırsızlar şebeke halinde geliyor, tarlayı gözüne kestiriyor ve bir gecede bütün mahsülün neredeyse yarısını çalıp gidiyor. Tarlada kadın incir toplarken, eşi ise elinde tüfekle tarlada nöbet tutuyor. Zeytinden tutun tüm ürünlerde bu hırsızlık yaşanıyor. Ve bu konuda yasal düzenlemeler caydırıcı. Hırsızlığın basit hırsızlık olarak görülmemesi gerekiyor. Meclise verdiğimiz teklifle bu hırsızlığı nitelikli ve organize hırsızlık kapsamına alınması için adımımızı attık. Üreticilerimizin sorunlarını takip etmeye devam edeceğiz.” dedi.