Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 1915 Çanakkale Köprüsünü kullanarak Asya’dan Avrupa’ya geçti.

1915 Çanakkale Köprüsü’nde tarihî anlar yaşandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve yanındaki protokol mensupları, 4 bin 608 metre uzunluğundaki, işçilerin üzerinde yürüdüğü ‘kedi yolu’na çıkarak, Asya’dan Avrupa yakasına geçti. 1915 Çanakkale Köprüsünün büyük ölçüde tamamlandığını ifade eden Bakan Karaismailoğlu, “Sadece kulelere yakın kısımlardaki tabliyelerin montajı kaldı. Artık asırların hayâli için geri sayım başladı. Köprü, 101 kilometre uzunluğu ile Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu Projesi kapsamında yer alıyor. 2 bin 23 metre orta açıklık ve 770’er metre yan açıklıklar ile beraber 3 bin 563 metre uzunluğundadır. 2 bin 23 metrelik orta açıklık, Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümünü temsil ediyor ve tamamlandığında dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüsü unvanına sahip olacak. 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleri ile beraber toplam geçiş uzunluğu ise 4 bin 608 metreye ulaşıyor. Köprümüzün 318 metrelik çelik kuleleri, Çanakkale Deniz Zaferinin kazanıldığı 18 Mart 1915’i işaret edecektir. İki çelik kule arasındaki köprümüz, dünyada ikiz tabliye olarak tasarlanan nadir asma köprülerden biri olma özelliğine de sahip. Tamamlanınca, dünyada 2 bin metre orta açıklığın üzerinde ikiz tabliye olarak tasarlanan ve inşa edilen ilk köprü olarak tarihe geçecek. 318 metrelik kule yüksekliği ve 16 metrelik mimarî amaçlı top mermisi figürüyle birlikte düşünüldüğünde deniz seviyesinden 334 metre yüksekliğe erişecek ve dünyanın en yüksek kulelerine sahip asma köprüsü olacak. Kısaca 1915 Çanakkale Köprüsü Çanakkale Boğazına adeta mühür vuracak ve ülkemizin simge yapılarından bir olacak” dedi.

Asma köprü kule temelleri Asya tarafında -45 metre, Avrupa tarafında ise -37 metre derinlikte iyileştirilmiş deniz tabanına serbestçe oturduğunu ifade eden Bakan Karaismailoğlu, “2 x 3 trafik şeritli Köprümüzün tabliyesi, 45 metre genişlikte ve 3,5 metre yükseklikte ikiz tabliye olarak projelendirildi. 1915 Çanakkale’de; kuru havuz ve ıslak havuzda keson imâlatları, plint ve bağ kirişi imalatları, ankraj blokları, kule montajı, ana kablo montajı, tabliye montajı ve üst yapı çalışmaları gibi yapım tekniği açısından birçok önemli imâlat kalemi yer alıyor. Köprüde 162 bin kilometre uzunluğunda, yani dünyanın etrafında dört defa dönecek kadar çelik tel kullanılmakta. Bölgedeki yüksek rüzgâr hızları dikkate alınarak tasarlanan köprümüz, gerek işletme döneminde gerekse de inşaat sırasında oluşacak en elverişsiz rüzgâr etkilerine karşı stabilitesi test edilmiş ve bu testlerden başarıyla çıkmıştır. Köprümüzün kule temelleri, olası büyük depremlere karşı çelik kazıklarla güçlendirilmiş ve zemin üzerinde konumlandırılmış batırma keson tipi temel seçilmiştir. Görevli Şirket tarafından yapım bedeline 2 bin 332 milyar euro, kamulaştırma çalışmalarına ise 579 milyon TL harcama yapılmıştır” diye konuştu.
Yapılan yürüyüşe, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, AK Parti Grup Başkan Vekili Bülent Turan, AK Parti Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, AK Parti Çanakkale İl Başkanı Naim Makas ve çok sayıda protokol üyesi katıldı.