SEMBOL MEDYA’nın başka şehirlerden getirilen kuzuların mezbahalarda kesildikten sonra coğrafi işarete sahip ‘Balıkesir Kuzusu’ adıyla başka şehirlere satılması skandalını yazdıktan sonra harekete geçen Tarım Bakanlığı, ilimizin önemli bir marka değeri olan Balıkesir Kuzusu’ndaki suiistimallerin önüne geçmek için küpeleme sistemine geçti.

BALIKESİR PİLOT İL

31845 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmelik değişikliğiyle koyun ve keçi türü hayvanların tanımlanması, tescili ve izlenmesinde yeni bir döneme girerek yönetmelik değişikliği yapıldı. Balıkesir’de bu uygulamada pilot il olarak seçildi.

 

Balıkesir’in marka değeri olan Coğrafi İşaretli “Balıkesir Kuzu Eti” çiftlikten sofraya takibinde de kullanılan kulak küpesi ile tanımlama ve takip işlemlerinde oluşan problemlerin en aza indirilmesi adına, yeni yönetmelik değişikliği ile yetiştiriciler, hayvancılık işletmelerinden, kesimhaneye götürecekleri hayvanları artık kendileri küpeleyerek İl içindeki kesimhanelere kendilerinin düzenlediği “Nakil Belgesi” ile götürebilecek. İşletme bazlı yeni tanımlama sistemiyle başka yörelerin kuzu etlerini Balıkesir Kuzu eti olarak satış yapması engellenerek, Balıkesir Kuzusunun hak ettiği marka değeri korunuyor.

BALIKESİR KUZUSU KAYIT ALTINA ALINACAK

Yeni yönetmelik değişikliği ile İl içindeki kesimhanelere kesime götürülen kuzu ve oğlaklar, üzerinde doğduğu işletmenin numarasını taşıyan, kırmızı renkli ve tek kulakta bulunan küpe ile yetiştiriciler tarafından kayıt altına alınarak, Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce tahsis edilecek küpelerle hayvanların takip ve izlenmesinde kayıt dışı durumu ortadan kaldırılırken, kesimhane kontrollerinde ise insan sağlığı için risk oluşturabilecek bir durumla karşılaşıldığında hayvanların üzerinde bulunan işletme numarası ile gerekli önlemler alınacak. İşletme bazlı yeni tanımlama sistemiyle başka yörelerin kuzu etlerini Balıkesir Kuzu eti olarak satış yapması engellenerek, Balıkesir Kuzusunun hak ettiği marka değeri korunacaktır.

.

Küçükbaş hayvanların tanımlanması; izlenmesi ve tescilinde yeni bir döneme girilmesiyle birlikte “Balıkesir Kuzusu” takibi kapsamında değerlendirme ve koordinasyon toplantısı düzenlendi.