BASİAD Balıkesir Sanayici ve İş İnsanları Derneği Organları bir araya gelerek ekonomik göstergelerin işletmelere yansımaları konusunda ki görüşlerini açıkladı.

BASİAD Balıkesir Sanayici ve İş İnsanları Derneği 2022 yılının başında bir araya gelerek Balıkesir işletmeleri özelinde ülke genelindeki ekonomik yapının oluşan ve oluşabilecek etkilerini değerlendirmek üzere bir toplantı gerçekleştirdi.

 

Alınan son önlemlerin kısa vadeli nefes almayı sağlayacak adımlar olduğunu belirten BASİAD; “BES payının yüzde 30’a çıkarılması, kurumlar vergisi ve stopaj indirimi ile yatırım faiz desteğinin artırılması konularındaki düzenlemeleri doğru adımlar olarak değerlendiriyoruz. Diğer taraftan acil bir önlem olarak alınan ‘Kur Korumalı TL Vadeli Mevduatı’na ilişkin bazı endişeler taşımaktayız. Türk Lirası’nın değerinin korunması için önlem alınmasını hiç kuşkusuz değerli buluyoruz. Ancak kur farkını karşılayacak olan Hazine’nin üstlendiği bu yeni yük, ekonomide yeni sorunlar yaratabilir. Kur, enflasyon, politika faizi gibi parametreleri de göz önünde bulundurduğumuzda, kur farkı için yalnızca 2022 yılı için 200 milyar TL’nin üzerinde ek bir yük oluşabilir. Bu süreçte yüksek seyreden enflasyonun daha da artması ise gelir dağılımı adaletsizliğini derinleştirir. Dolayısıyla 2022 yılında enflasyonla mücadeleyi odak olarak belirlemeli ve topyekûn bir mücadele vermeliyiz.” Görüşünü dile getirdi.

 

Toplantıda bir konuşma yaparak; Döviz kurundaki istikrarsızlığın işletme sermayesi ihtiyacını artırdığını vurgulayan BASİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selçuk Savaş, “Ekonomideki mal ve hizmet alışverişlerini mümkün kılan fiyat oluşumunun temel ögesi döviz kurudur. Kurlardaki istikrarsızlık ticaret esnasındaki fiyat oluşumuna imkân vermediği için üretim, iç piyasadaki alışveriş ve dış ticaret durma noktasına geldi, mali kesimdeki işlemler beklemeye geçti. Özellikle işletme sermayesi ihtiyacının giderek arttığını gözlemliyor, üyelerimizden de bu doğrultuda dönüşler alıyoruz. Öyle ki başta gıda olmak üzere ham madde ithalatı ile ihracat yapan tüm sektörlerimizde faaliyet gösteren firmalarımızın işletme sermayesi ihtiyacı, 2021 yılının başına göre tam dört kat artış gösterdi” açıklamasında bulundu.