Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlter Kuş, ‘Vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır’ mottosuyla sürdürdüğü görev döneminde üniversitede yapılan çalışmalara ilişkin bilgi verdi. Kuş, akademik eğitimden, üniversite-kent işbirliği ve üniversitenin fiziki şartlarının geliştirilmesine kadar birçok alanda önemli işlerin altına imza attıklarını söyledi.

Balıkesir Üniversitesi’ni her alanda belirledikleri hedeflere ulaşmak için durmadan, yorulmadan çalışmalara devam edeceklerini belirten Prof. Dr. İlter Kuş,  rektörlük görevine başladığı günden bu yana üniversitenin bünyesine iki fakülte(Spor Bilimleri Fakültesi, Hukuk Fakültesi), beş araştırma ve uygulama merkezi( Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi, Spor Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi, Jeopark Araştırma ve Uygulama Merkezi, Down Sendromu Araştırma ve Uygulama Merkezi, Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi) kazandırdıklarını belirtti. 

 

12 YENİ BÖLÜM-PROGRAM

ANABİLİM DALI AÇILDI

 

Bunların yanı sıra 12 yeni bölüm-program anabilim dalının açılışını yaptıklarını kaydeden Kuş, “  Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde Tıp Anatomi(doktora), Veteriner Anatomi(tezli yüksek lisans), Veteriner Mikrobiyoloji( tezli yüksek lisans), Halk Sağlığı Hemşireliği (tezli yüksek lisans), Ebelik(tezli yüksek lisans). Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde ise; Müzik Eğitimi(doktora), Gastronomi ve Mutfak Sanatları(tezli yüksek lisans). Fen Edebiyat Fakültesi’nde; Coğrafi Bilgi Sistemleri Anabilim Dalı(coğrafya), Balıkesir Meslek Yüksekokulu’nda; Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Programı(önlisans), Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde Gerontoloji Bölümü, Savaştepe Meslek Yüksek Okulu’nda; Labarant ve Veteriner Sağlık Programı, Bigadiç Meslek Yüksekokulu’nda; Fizyoterapi Programı’nı açtık.”

 

KAMPUSTE 4 BİN 500

KİŞİLİK ÖĞRENCİ YURDU

 

Akademik gelişmelerin yanı sıra üniversitenin fiziki şartlarının geliştirilmesi ve iyileştirilmesi adına da dört önemli projenin devam ettiğini belirten Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlter Kuş,  bunların; kütüphane ve oditoryum, kampus giriş kapıları, ilahiyat fakültesi binası ve sağlık bilimleri fakültesi binası olduğunu, meslek yüksekokulu binasının projesinin de onaylandığını vurguladı. Öğrencilerin barınma ihtiyacının giderilmesi adına da iki önemli projenin hayata geçirileceğini kaydeden Kuş, “Kampus alanın içerisinde öğrencilerimizin barınma ihtiyaçlarının karşılanması için 3 bin kişilik kız öğrenci yurdu ve 1500 kişilik erkek öğrenci yurdunun ihalesi yapıldı” dedi.  Balıkesir Üniversitesi’nin öğrenciler tarafından tercih edilen önemli üniversiteler arasına girdiğini dile getiren Kuş, geçtiğimiz iki yıl içerisinde yapılan tercihler neticesinde yüzde 97 oranında bir doluluk oluştuğunu söyledi.

 

115 BİN TEST GERÇEKLEŞTİRDİ

BAÜN Teknokent, BAÜN Hastanesi Acil Servisi, BAUN Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi, BAÜN Hastanesi Altıeylül Semt Polikliniği, Covid-19 Tanı Laboratuvarı ve üniversite konuk evi gibi tesislerin açılışını gerçekleştirdiklerini vurgulayan Prof. Dr. İlter Kuş, Koronavirüsü salgınını başlamasının hemen ardından Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen ilk 37 laboratuvardan biri olan BAUN Hastanesi Covid-19 Tanı Laboratuvarında 115 bin test gerçekleştirdiklerini açıkladı.  BAUN Hastanesi’nde Güney Marmara ve Balıkesir’de bir ilk olma özelliği taşıyan dört ameliyatın yapıldığını belirten Kuş, “İzsiz Tiroit Ameliyatı, Obozite Ameliyatı, Kornea Nakli ve Uyanık Beyin Ameliyatı Balıkesir ve Güney Marmara’da gerçekleştirilen ilk ameliyatlardı” dedi. Kuş ayrıca göreve başladığında yetersiz olan Tıp Fakültesi personel sayısının yüzde 100 artışın sonucunda 905’e yükseldiğini belirtti.

 

ÜNİVERSİTE-KENT İŞBİRLİĞİ

Gıda Mühendisliği Bölümü’nde Yağ Laboratuvarı, Kepsut MYO’da Eğitim ve Uygulama Laboratuvarı açtıklarına dikkat çeken Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlter Kuş, Veterinerlik Fakültesi bünyesinde bulunan Hayvan Hastanesi’nde çok sayıda tedavi gerçekleştirerek bölge hayvancılığına katkı sağladıklarını belirtti. Öğrencilere değer veren yönetim anlayışıyla beş kez öğrenci-rektör buluşması gerçekleştirdiklerini belirten Kuş, görev yaptığı dönemde 11 iş birliği protokolü- forum ve arge desteği anlaşmasına imza attıklarını söyledi. Kuş, konuyla ilgili şunları kaydetti: “ Üniversitesi-kent işbirliği sağlamak adına çok sayıda anlaşma ve protokol imzaladık. Bunların başlıcaları şunlar: “ Balıkesir Gastronomi Turizminin Geliştirilmesi Protokolü, Meslek Yüksekokullarında Mesleki Eğitim Formu, Rüzgar Enerjisi Sektörüne Eğitim ve Arge Desteği, Eğitim Danışmanlık ve Hizmet Alımı Protokolü, Kent Kimliği Projesi Protokolü, Çocuk İstismarının Önlenmesi ve Bilgilendirme Protokolü, Mesleki ve Teknik Eğitimde İş Birliği Protokolü, Lisansüstü Tez Çalışmaları İş Birliği Protokolü, Gençlik Enerjisi(RE-YOU) Projesi Ortaklığı, Savunma Sanayine Arge Projesi, Balıkesir Somut Olmayan Kültürel Miras Araştırmaları Projesi Protokolü.” Kuş, ayrıca BAÜN Çağış Kampüsü’nde yer alan 400 dekar alanda arpa, buğday, mısır ve ayçiçeği yetiştirdiklerini dile getirdi.

 

6 YENİ ÜRÜNÜN ÜRETİMİNE BAŞLANDI

Balıkesir Üniversitesi olarak altı organik yeni ürünün üretimine başladıklarını ifade eden Kuş, “Teoriyi pratiğe dönüştüren üreten üniversitemizde zeytinyağı üretim kapasitesini arttırdık. Ayrıca; kurbanlık koyun, organik bal, etlik piliç, gezen tavuk yumurtası, bıldırcın, bıldırcın yumurtası gibi yeni ürünlerin üretimine başladık” dedi. Kuş, son olarak öğretim görevlisi milli boksör Ali Eren Demirezen ve öğrenci milli güreşçi Kerem Kamal, spor bilimleri mezunu milli güreşçi Yasemin Adar’ın sporda uluslararası alanda birçok başarıya imza attığına dikkat çekti.