Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de kalitesi tescilli ve coğrafi işareti bulunan Balıkesir kuzusunun hem kalitesini hem de sayısını arttıracak girişimlerini sürdürüyor. Bu doğrultuda İvrindi ve Kepsut’a damızlık koç tesisi kuran ve üreticilere yüzde 75’i hibeli 259 koç dağıtan Büyükşehir Belediyesi daha fazla üreticiye ulaşmak için Sındırgı, Savaştepe ve Dursunbey’e de damızlık koç tesisi kuracak. Büyükşehir’in bir diğer dünya markası haline getirmek için desteklediği arıcılıkta ise üreticiye kovanından arısına, ekipmanından yemine kadar büyük destekler var.

Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı,  Balıkesir tarım ve hayvancılığını desteklemeye devam ediyor. Kalitesi Türkiye’de marka olan Balıkesir kuzusunun kalitesini ve sayısını arttırmak için Kepsut ve İvrindi’ye koç damızlık tesisleri kuran ve şu ana kadar 259 koçu yüzde 75 hibe desteğiyle veren Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nın yeni hedefi Sındırgı, Savaştepe ve Dursunbey ilçelerine de damızlık koç tesisi kurmak.  Balıkesir’de tarım ve hayvancılığı üç ana alanda destekleyeceklerini ifade eden Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Serkan Akça, “ Balıkesir’in değeri olan üreticilerimizin yoğunluk gösterdiği ürün yelpazesi üzerinden gitmeye çalışıyoruz.  Çünkü elimizdeki kaynaklar sınırsız değil. O yüzden bu kaynakları en iyi şekilde kullanmak için çalışacağız.  Coğrafi işareti bulunan Balıkesir kuzusunun öne çıkması adına proje yürütüyoruz. Hem Balıkesir kuzusunun kalitesini hem de sayısını arttırmak adına damızlık koç üretim tesisleri oluşturuyoruz. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın direktifleriyle koyunculuk işine ağırlık veriyoruz. İvrindi ve Kepsut’ta iki aktif damızlık tesisimiz var. Biz bunları ilçe belediyeleriyle ortaklaşa yaptık. 4-5 aydır üretimimizi sürdürüyoruz. Savaştepe, Sındırgı ve Dursunbey’e en kısa zamanda damızlık koç üretim tesisi kuracağız. Bu 3 ilçede yer tespitini yaptık. Bu yılsonunu bulmadan 3 tesisi açmış olacağız. Biz bunları devam ettireceğiz. Amacımız; insanların sürülerine katabileceği damızlıklar üretmek. Damızlık değeri taşıyan hayvanları ayırıp bunları çiftçimize vereceğiz. Diğerlerini de kesime gönderip damızlık tesislerin masraflarını karşılayacağız. Çiftçimize 15 koyun 1 koç şeklinde projeli bir şekilde dağıtımını gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Elimizde toplamda 400 hayvan var. Yeni damızlık alımıyla bu sayıyı çoğaltmayı düşünüyoruz. İlk başta Altıeylül’e sonrasında Karesi, Bigadiç, Susurluk, Sındırgı, Kepsut ilçesine toplamda 259 koç dağıttık. Bu koçlar üreticilerin ihaleye girip 8-10 bin lira verip aldığı koçlar. Biz bunları yüzde 75 hibe destekli verdik. Çiftçilerimiz bin 500 lira gibi ortalama değerlerle bu koçlara sahip oldu. Bizim asıl amacımız Balıkesir’deki sürüyü daha elit hale getirmek. O yüzden bir koyun sürüsü için en önemli şey koçtur.” dedi. 

 

9 AYDA 77 TON YEM BİTKİSİ

TOHUMU DESTEĞİ SAĞLANDI

 

Koyunculuğun yanı sıra üretim maliyetlerinin düşürülmesi adına mera ıslahına da önem verdiklerini belirten Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Serkan Akça, “Bir diğer önemli projemizde mera alanlarının ıslahı ve temizliği. 800 dönüm alanı temizledik. Şu anda Gönen ve Manyas’ta çalışmalarımız devam ediyor. İki traktör ve iki makineyle ciddi bir çalışma yapıyoruz. Üçüncü makineyi de Susurluk’a sokacağız. Hayvancılık için bir diğer önemli çalışmamız koruyucu hekimlik. Hayvanlar hastalanmasın diye iki tane seyyar ilaçlama makinemiz var, bunları gezdiriyoruz. Üç tanede köylere sabit ilaçlama makineleri yapıyoruz. Altı yılda dağıtılan yem bitkisi tohumu 29 tondu, biz eylül ayından bu yana 77 ton dağıttık.  Çiftçilerimizin girdi maliyetini düşürmek için yüzde 75 hibe destekli 77 ton yonca, mısır, süt çimi tohumu dağıttık.

 

ARICILIK KURSUNU BİTİRENE

5 ARILI KOVAN BÜYÜKŞEHİR’DEN

 

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin küçükbaş hayvancılığın yanı sıra destek verdiği önemli üretim alanlarından birinin de arıcılık olduğunu söyleyen Kırsal Hizmet Daire Başkanı Serkan Akça, “ Arıcılık faaliyeti üzerine ciddi yatırımlarımız oldu. Ağustos ayından bu yana arıcılarımıza 1 milyon 100 bin lira destek olduk. Propolis tuzağı dağıttık. 2 bin 100 kovan dağıttık. Bin 215 yetiştiricimize 5 teneke arı yemi verdik. Bu da 600 bin liralık projediydi. Arıcılarımıza 4 bin eşsiz ana arı veriyoruz. Bir kişiye 10 eşsiz ana arı veriyoruz. Bizden kurs alan yetiştiricilere 5’er tane arılı kovan vereceğiz. Bir yıl takiplerini yapacağız. Bir yıl takipten sonra kolonileri devam ettiriyorsa biz bu kişilere kovan desteğinde bulunacağız. Bunu florası iyi olan kırsal alanlarda yapacağız. Kaliteli bal üretmeyi planlıyoruz. Bal evi adlı bir satış merkezi kurup Balıkesir’in kaliteli balını tüketicilerle buluşturacağız” dedi.  

 

JEOTERMAL SERA İÇİN

GİRİŞİMLER BAŞLADI

 

Tarımsal üretimde jeotermal kaynakları kullanılması için girişimlerinin bulunduğunu belirten Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Serkan Akça, “ Jeotermal sera çalışmaları üzerine yoğunlaştık. Balıkesir’in jeotermal potansiyelini kullanıp serada tarımsal üretim düşünüyoruz. Bu proje yatırım bedeli diğer projelere göre daha maliyetli. Bunun üzerinde çalışıyoruz. Şu anda jeotermal su kaynağına sondaj aşamasına geldik. Gönen’de belirlediğimiz alanda suyu bulduktan sonra tarımsal üretim kısmını planlamaya başlayacağız. Eğer işler planladığımız gibi giderse kuracağımız tesiste 700 kişiye iş imkanı sağlanacak. Balıkesir’in birçok gerçeği var. Balıkesir’in zeytini var, çeltiği var. Biz bunlarla da ilgiliyiz. Mandacılıkla ilgili ırk değişimi yapmak için Manda Birliği’yle görüşüyoruz. Beş tane boğa almayı düşünüyoruz kan tazeleme oluşsun diye. Kaymak üretim tesisi kurup katma değerini yükselteceğiz” dedi.