CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) düzenlediği 11 büyükşehir belediyesinin katıldığı “Deprem ve Kentsel Dönüşüm Koordinasyon Toplantısı”nda konuştu. Ahmet Akın, “Yaşadığımız coğrafya deprem gibi doğal felaketin her an olabileceği bir coğrafya. Çok hızlı bir şeklide depreme hazırlanmalıyız” dedi.

İBB’nin, İstanbul’daki kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandıracak yeni bir sistemi devreye aldığı “istanbulyenileniyor.com” platformunun tanıtım toplantısının ardından “Deprem ve Kentsel Dönüşüm Koordinasyon Toplantısı”na katılan ve toplantının açılışında konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Türkiye’nin deprem ülkesi olduğu dikkat çekti ve CHP’nin Yaşanabilir Kentsel Dönüşüm İlkelerini anlattı. “Depremin bu coğrafyanın bir parçası olduğunu unutmadan alacağımız önlemler vatandaşlarımızın hayatını kurtaracak” diyen Ahmet Akın şöyle devam etti:

“Artık sorumlular aramamalıyız. Hepimiz deprem sonrası nasıl bir araya gelebiliyorsak deprem öncesi bir araya gelip, gereken ne ise onu yapmalıyız. Türkiye artık daha büyük acılar yaşamamalı! Türkiye’nin her yeri için bir deprem seferberliği başlatmalıyız.

Zamanımız yok. Bir an önce hazırlığımızı tamamlamalıyız. En başta şu gerçekleri bilmeliyiz: Deprem değil bina öldürür. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın açıkladığı rakamlara göre ülke genelinde 6.7 milyon riskli konut var. İhmal öldürür.  Bu gerçekleri bilirsek, yerel ve merkezi düzeyde ülkemizi yönetenler başta olmak üzere sorumluluğunu üzerinde taşıyan herkes güvenli yapılar üretilmesini sağlamış olur. Kentsel dönüşümdeki yanlış uygulamalara fırsat vermeden kentsel dönüşümü rantsal dönüşüm haline getirmeden çalışmalar yapılmalı. Amacımız, yaşanabilir kentler kurmak, bunu yaparken de halkın uzlaşma ile sürece dahil olacağı ve hiçbir paydaşın mağdur edilmediği alternatif bir sistem kurmak olmalı”

Kentsel dönüşüm gerçekleştirilirken, kent kültürünün ve kimliğinin korunmasına da gözetilmesi gerektiğine dikkat ecen Ahmet Akın, “Cumhuriyet Halk Partisi olarak, bizim hedefimiz yaşanabilir kentler kurmak” dedi.

Önemli adımlar attıklarını ifade eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Yaşanabilir Kentsel Dönüşümün ilkeleri ve bu amaçla izlenmesi gereken yol haritası için önerilerini dile getirdi.