Makine Mühendisi Esin Döndüoğlu, kış ayları öncesinde doğru kombi kullanımıyla doğalgaz faturalarının düşürülebileceğini belirtti. Toplumda doğalgaz faturalarını düşürmek için yapılan bazı uygulamaların faturaları daha da arttırdığına dikkat çeken Makine Mühendisi Esin Döndüoğlu, bilinçli kullanımla faturaların yüzde 20-30 civarında tasarruf sağlayabileceğini kaydetti.

Kış aylarında en önemli gider kalemlerinin başında ısınma geliyor. Balıkesir’de hanelerin büyük bölümünde doğalgazla ısınıma ihtiyacını karşılarken doğalgaza yapılan zamlarla birlikte tüketiciler kışa girmeden kara kara düşünmeye başladı. Makine Mühendisi Esin Döndüoğlu, doğru ısınmayla tüketicinin cep yakmadan kaliteli bir şekilde ısınabileceğini belirtti. Toplumda doğalgaz faturalarını düşürmek için yapılan bazı uygulamaların faturaları daha da arttırdığına dikkat çeken Makine Mühendisi Esin Döndüoğlu, bilinçli kullanımla faturaların yüzde 20-30 civarında tasarruf sağlayabileceğini kaydetti.  

 

AÇ-KAPA TÜKETİMİ ARTIRIYOR

Tüketicinin öncelikle ısınma kavramını iyi anlaması gerektiğini dile getiren Makine Mühendisi Esin Döndüoğlu, “ Bir ortamı ısıtmaya başladığınızda önce duvarları ve eşyaları ısıtırsınız. Isıyı çektikten sonra absorbe eder sonra ısıyı yansıtır.  Ekim ayı sonu gibi kombileri kullanmaya başlarız. Ben kombiyi açtığım ekim ayından kış bitesiye kadar bir daha hiç kapatmıyorum. Ancak bir, bir buçuk ay bir yere gittiğimde o zaman kapatırım. Bir kere açtıktan sonra mümkün olduğu kadar kullanmadığımız yer varsa; buralarda ısıtılmalı. Radyatörleri kapatmam. Siz her aç-kapa yaptığınızda tekrar duvarı ve eşyaları ısıtmanız gerekecek. Eşyaları ısıttıktan sonra odayı ısıtacak. Bu da maliyeti arttıracak” dedi.

 

ODA TERMOSTATI TASARRUF DEĞİLDİR

Isıyı kontrol altına almak için kullanılan oda termostatlarını önermediğini belirten Esin Döndüoğlu, “  Oda termostatlarına karşıyım. Oda termostatları kolaylık gibi geliyor ama sağlıklı değil. Oda termostatı olan yerlerde kombi yüksek performansla çalışıyor. Oda termostatının görevi bulunduğu yeri en çabuk şekilde istenilen sıcaklığa getirmektir. Biz 21-22 dereceyi çevirdiğinizde termostat bu emri en çabuk şekilde yerine getirmek için en üst performansla çalışır. Sürekli yüksek ısıda çalışıyor o yeri istenilen sıcaklığa getirdi mi duruyor. Soğuyunca yeniden yüksek ısıda çalışmaya başlıyor. Oda termostatı olan yerlerde daha çok enerji harcanıyor. Düşük sıcaklıkta, aralıksız yanan kombi normal performansla çalışarak ortamı sıcaklaştırır. Cihazın sık çalışıp-kapanması iyi değil. Sıcak su tüketimi doğalgaz tüketimini arttıran etkinlerden biridir. Siz her musluğu her sola çevirdiğinizde harlama başlar. O yüzden sıcak suyu insan vücuduna göre ayarlamak gerekir.

 

SICAK SU TÜKETİMİNE DİKKAT EDİN

Yalıtımlı binaların ısı tasarrufu bakımından avantajlı olduğunu kaydeden Esin Döndüoğlu, tüketimi arttıran alanlardan biri olan sıcak su tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Döndüoğlu, “Yalıtım çok önemli. Binanın iç ve dış yalıtımı varsa ısıyı hapsedecektir. Isı yalıtımı olan binalar olmayan binalara göre daha az doğalgaz tüketir. O yüzden yalıtımı olmayan binalar varsa mutlaka yatırımlarını yaptırsınlar. Bir önemli konu da bazı odalarda doğalgazın yanmamasıdır. Bu faydadan çok zarar getirir. Sıcak odayla soğuk oda arasındaki fark bir şekilde kapanıyor. Sıcak odadan soğuk odaya ısı geçişi olduğundan bir ısı kaybı oluşuyor ve tasarruf etmemiş oluyorsunuz.  Arada çok az bir fiyat farkı oluyor. Eğer bir odayı yakıp diğer odaları kapatıyorsanız soba kullanmak daha mantıklı.  Bir diğer maliyeti arttıran uygulama yerden ısıtmadır. Yerden ısıtmalarda kazan kapasitesini yüksek tutarsınız ki bu da daha fazla gaz yakımı demektir” dedi.