2021-2022 Eğitim-Öğretim yılının başlamasıyla birlikte en önemli eğitim giderlerinin başında gelen kırtasiye ürünleri alışverişi de hız kazandı. Kırtasiye ürünlerinin geçen yıla göre yüzde 30 ile 70 arasında arttığını belirten Kırtasiyeci Kadir Yavuz, ilkokula başlayan bir öğrencinin kırtasiye masrafının ortalama 600 lira civarında tuttuğunu söyledi.

Kırtasiyeci Kadir Yavuz, ailelerin en önemli eğitim gideri olan kırtasiye ürünlerinin geçen yıla göre yüzde 30 ile 70 arasında zamlandığını belirtti. 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılının başlamasıyla birlikte kırtasiye satışlarında hareketlilik başladı. İlkokula yeni başlayan bir öğrencinin çanta, defter, resim defteri, kalem, kalemtıraş, su matarası, boya ve beslenme çantası gibi temel ihtiyaçları bulunuyor. Ortaokul ve lise düzeyinde bu masraflara ek olarak test ve yardımcı yayınlarda eklenince aileleri ciddi bir eğitim gideri bekliyor. Kırtasiyeci Kadir Yavuz, yeni sezon öncesinde Sağlık Bakanlığı onaylı, güvenli kırtasiye ürünlerinin fiyatındaki artışa dikkat çekti.  Yavuz, kırtasiye ürünlerinin market zincirler ve milyoncular diye tabir edilen mağazalarda satılmasından dolayı kırtasiyecilik mesleğinin sonunun yaklaştığını söyledi.

 

BİR ÖĞRENCİNİN

ORTALAMA MASRAFI 600 LİRA

Kırtasiye ürünlerine geçen yıla göre ciddi bir zam geldiğini ifade eden Kadir Yavuz, bu ürünler arasında en yüksek zammın kağıt ürünlerine geldiğini söyledi. Bir öğrencinin eğitim araç ve gereçleri masrafının geçen yıla göre yüzde 30 civarında arttığını belirten Yavuz, “Bu yıl kırtasiye ürünleri yüzde 30 ile 70 arasında zamlandı. Bir öğrencinin tüm kırtasiye masrafını düşünürseniz geçen yıla göre ortalama yüzde 30 bir artıştan söz edebiliriz. İlkokula yeni başlayan bir öğrenci çantası, su matarası, defteri, boyası, kalemi derken 600 lira civarında ortalama masrafı oluyor. İki çocuğu olan bir aile 1000-1200 lira sadece kırtasiye masrafı oluyor. Bunun yanı sıra yardımcı eğitim kaynakları, testleri de düşünürseniz maliyetin ne kadar arttığını görebilirsiniz. Bizler kırtasiyeler olarak Sağlık Bakanlığı onaylı, sağlığa olumsuz etkisi olmayan ürünler satıyoruz. Maalesef piyasada bu şartları taşımayan, ucuz Çin malı diye tabir edilen ürünler satılıyor. Bunların da insan sağlığına ciddi zararları bulunuyor. Boya, plastik gibi ürünler içeriğinde kimyasal ürünler barındırıyor. Bu kapsamda velilerin en kıymetli varlıkları olan çocuklarının sağlığını tehdit etmeyecek ürünleri tercih etmelerini öneriyorum”

 

HAKSIZ REKABET VAR

Kırtasiyecilik mesleğinin de haksız rekabetten dolayı zor günler yaşadığına dikkat çeken Kadir Yavuz, “Bizim mesleğimizi alakasız iş kolları da yapıyor. Bugün bakıyorsunuz bir zincir market, milyoncu diye tabir edilen işletmeler kırtasiye ürünü satışı yapıyor. Bu ürünlerde Sağlık Bakanlığı olmayan, insan sağlığı için ciddi tehlikeler içeriyor. Ortada haksız bir rekabet var. Pandemi sürecinde bu haksız rekabeti ortadan kaldırmak için zincir marketlerde kırtasiye ürünleri satışı yasaklanmıştı. Şimdi bu uygulama yok ve tüm zincir marketler kırtasiye ürünü satıyor. Pandemi sürecinde okullar kapalı olduğundan dolayı ekonomik anlamda sıkıntılar yaşadık. Devletin bizi koruması gerektiği yerde yine zincir marketlerin önü açıldı. Böyle giderse kırtasiyecilik mesleği yok olacak. Sadece yardımcı kitap ve test kitabı satışıyla kazanç elde edemiyoruz.