Kurban Bayramı’na bir aydan kısa bir süre kala kurbanlık hayvan ve hisse satışları da başladı. Büyükbaş kurban hisseleri 8-10 bin lira arasında taban fiyatıyla başlayıp 25 bin liralara ulaşıyor.

Fahiş fiyatlar yüzünden endişelenen vatandaş kurbanlık hayvan fiyatlarının bayrama yakın durumunun ne olacağını merak ediyor.  Balıkesir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Çetin, ithalat yolunun açılmasıyla ve bu yıl kesimin geçmiş yıllara göre az olması beklentisinden dolayı fiyatların ani yükseliş yaşamayacağını belirtti.

 

 

Kurban Bayramı’na bir aydan kısa bir zamana kala kurbanlık hisse satışları da başladı. 8-10 bin liradan başlayıp 25 bin liralara kadar varan kurbanlık hisselerindeki son durum vatandaşı kurban öncesinde düşündürmeye başladı. Vatandaş canlı hayvan durumuna göre ilerleyen günlerde fiyatların daha da artmasından çekinirken, rahatlatıcı haber Balıkesir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Çetin’den geldi. Kurbanda canlı hayvan sıkıntı yaşanmayacağını dile getiren Çetin, “ Kurban Bayramı’na bir aydan kısa bir zaman kaldı. Herkesin gözü kurban bayramına yakın büyükbaş hayvan fiyatlarının ne olacağına çevrildi. Kurban Bayramı’nda etlik hayvan bulmada sıkıntı yaşanacağını sanmıyorum. İthal hayvanlar birkaç gün içerisinde Türkiye’ye getirilecek. Bunun yanı sıra et fiyatlarındaki artıştan dolayı bu sene kurbanlık kesecek kişi sayısında da bir düşüş yaşanacağı öngörüsüyle hayvan sayısı yeterli olacaktır. Fiyatların da bu seviyelerde seyredeceğini düşünüyorum. Karkas kesim 230-240 lira civarında kasapta ise 330-350 lira civarında satılıyor. Kurban Bayramı’nda hayvan stoğunun az olmasından kaynaklanacak bir fiyat artışı olmayacaktır” dedi.

 

 

“ÖNLEM ALINMAZSA ÜRETİCİ

ÜRETEMEZ HALE GELECEK”

Süt piyasasıyla ilgili de güncel durumu değerlendiren Balıkesir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Çetin, “ Bir ay önce yem fiyatlarında bir artış yaşandı. Bu yükselişin yanı sıra dövizde de hareketlilik başladı. Bir şekilde önlem alınmazsa üretici kar edemez, süt hayvanlarına bakamaz hale gelecek. 2022 yılının ekim ayında Ulusal Süt Konseyi süte 8.50 lira yapmıştı, özel sektör ise 10, 10,03 lira arasından üreticiye ödeme gerçekleştiriyor. Bir an önce süt fiyatı revize edilmeli ve üreticinin üretmesi sağlanmalı. Maalesef  daha birkaç yıldır dişi hayvanlarını kestiriyordu. Bundan dolayı tüketicinin marketten aldığı süt fiyatları birden arttı. Aynı durumun yaşanmaması adına Süt Konseyi, 8.50 olan fiyatı arttırmalı. Bu arada 1 Haziran Dünya Süt Günü. Süt başta çocuklarımızın gelişimi olmak üzere birçok yerde kullanılıyor. Sağlıklı beslenmenin öncüsü olan süt tüketimini arttırmamız gerekiyor. Bir yandan üreticiyi kazanır hale getirip üretmesini teşvik etmeliyiz bir yandan  da sağlık için tüketimi özendirilmelidir” dedi.