Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda gece saat 04:20’lere kadar süren uzun görüşmelerin ardından kabul edildi.

KDV, ÖTV, MTV, gelir vergisi, kurumlar vergisi, trafik cezası, kara yolu kaçak geçiş ücreti, KYK borçları vb. kamu alacaklarının yapılandırılmasını içeren kanun teklifinin yasalaşmasının ardından açıklamalarda bulunan AK Parti Balıkesir Milletvekili Dr. Mustafa Canbey, “Pandemi döneminde kamu borçlarını ödeme noktasında sıkıntı çeken vatandaşlarımıza ödeme kolaylığı getirdik. Birçok vatandaşımızı yakından ilgilendiren bu düzenlemeyi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştırdık. Borcu olup yapılandırma bekleyen vatandaşlarımıza hayırlı, uğurlu olsun.” ifadelerini kullandı.

Yapılandırmanın ayrıntılarına da değinen Milletvekili Canbey; belediyelerin su, atık su ve katık atık ile sunduğu bazı hizmetlerden kaynaklanan alacaklarının da yapılandırma kapsamında yer aldığını belirterek; “Yeniden hesaplanan borçlar, ikişer aylık dönem halinde azami 18 taksite kadar borçlarını ödeyebilecek.” dedi.

Canbey konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Covid-19 salgınının ekonomimize etkilerini azaltmak, istihdamı ve üretimi korumak ve vatandaşlarımızın salgından en az şekilde etkilenmesini sağlamak için aldığımız önlemler ve sağladığımız desteklerin yanında, yaptığımız düzenleme ile vatandaşlarımızın, işletmelerimizin vergi ve sigorta primleri başta olmak üzere kamuya olan yükümlülükleri erteleyerek, vergi oranlarında indirime gitmiştik. Kasım 2020’de Pandemi döneminde kamuya olan borçlarını ödeme sıkıntı çeken vatandaşlarımızın, Hazine ve Maliye Bakanlığına, Ticaret Bakanlığına, Sosyal Güvenlik Kurumuna, il özel idarelerine, belediyelere, büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerine ve Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıklarına ve çok sayıda kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlara olan kesinleşmiş borçlarının yapılandırılması ve taksitler halinde ödenmesi imkânını getirmiştik. Ancak, küresel salgının yayılımının ve etkilerinin devam etmesi nedeniyle yapılandırma taksitlerini ödeyemeyen ya da borçları yapılandırma kapsamında bulunmayan vatandaşlarımıza yeni bir imkân vermek için yeni bir yapılandırma yasası hazırladık. İhtilaflı ya da inceleme ve takdir işlemleri devam eden alacaklar için de yapılandırma imkânı getirilerek bu aşamalardaki vatandaşlarımıza kolaylık sağlanması, matrah ve vergi artırımı yoluyla vergilemede öngörülebilirliğin artırılarak geçmiş vergilendirme dönemleri ile ilgili olası risklerin ortadan kaldırılması ve işletme kayıtlarının fiili durumlarına uygun hale getirilerek kayıtlı ekonomiye geçişin teşvik edilmesine yönelik düzenlemeleri içeren kanun teklifimizle, işletmelerin bilançolarında yer alan gayrimenkuller ile amortismana tabi diğer iktisadi kıymetler için yeniden değerleme yapma imkânı sağlanarak bu kıymetlerin bilançolarda güncel değerleriyle yer alması yönünde düzenlemeler getirdik. Diğer taraftan, bazı kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına olan borçların yapılandırılmasının da düzenlendik. Ayrıca, karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarını zamanında ödeyemeyen kişilerin yükümlülüklerini yerine getirmeleri halinde geçmiş ödeme performanslarına ilişkin olumsuz kayıtların dikkate alınmayacağı hususunda da düzenleme yaptık. Salgına karşı mücadelede her alanda önemli mücadeleler veriyoruz. Vatandaşlarımıza bu sıkıntılı döneminde destek olmak için Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde verdiğimiz destek tutarı 661 milyar lirayı geçti. Sadece maddi desteklerle kalmıyor, yapılandırma ve borç erteleme gibi vatandaşlarımıza, esnaflarımıza nefes aldıracak düzenlemeleri de hızlı bir şekilde hayata geçiriyoruz. Gece geç saatlere kadar yaptığımız görüşmeler neticesinde yasalaştırdığımız düzenleme, ihtiyacı olan tüm vatandaşlarımıza hayırlı uğurlu olsun.” dedi