CHP İl Başkanı Serkan Sarı, BASKİ’nin kademe tarifelerinde yaptığı değişiklikle suya fahiş oranlarda zam yaptığı açıkladı. Kırsalda yüzde 318 ve 324 oranında suya yapıldığını vurgulayan Sarı, Meclis Üyesi Burhanettin Ağabeyoğlu’nun bu düzenlemenin iptal edilmesi için konuyu yargıya taşıdığını söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Serkan Sarı, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve BASKİ’nin kırsal ve şehir merkezinde yürürlüğe koyduğu yeni su tarifelerine ilişkin basın açıklaması düzenledi. Kırsalda yüzde 318 ve 324 oranında suya zam yapıldığını belirten Serkan Sarı,  Su tarifelerindeki düzenlemenin durdurulması ve iptal edilmesi için yargıya taşıdıklarını açıkladı.  Sarı, “ Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin birinci ve ikinci bölge kırsal ve şehir merkezlerinde ne tarz zamlar olduğu açıkça ortadadır. Vatandaşın aklıyla dalga geçmesinler. Bu kenti yönetenler vatandaşa, halka ve bizlere saygı göstermeleri gerektiğinin altını çiziyorum. Birinci bölge kırsal yüzde 324 oranında bir zam var. Bunun hesaplamaları açık, matematik yalan söylemez. Uydurma hesaplarla vatandaşın aklını karıştırarak fiyatları güncelledikleri, tasarruf tedbiri için bunu yaptıklarını ifade ediyorlar. Tasarruf tedbiri için gerekli çalışmalar yapalım ama cezayı faturayı vatandaşa keserek değil. İkinci bölge kırsalda faturalara yansıyan sonuç yüzde 318.Bu vatandaş sizin sözlerinize mi inanacak yoksa kapısına gelen bu faturalara mı inanacak? Bu işin aslında sonuç itibariyle en düşük şehir merkezindeki tarifeye bile yüzde 10 zam geldi. Balıkesir’de su tarifesi her ay TEFE-TÜFE oranında yüzde 1 ve 1.5 oranında zamlanıyor. Buna rağmen geçtiğimiz senelerde de suyla ilgili hizmet üretmekte sıkıntı yaşadıklarını, BASKİ’yi batırdıklarını ve altyapı sorunlarını çözemedikleri gerekçesiyle suya ayrıca bir zam yapılmıştır. Aylık yine olan zamlar devam ediyor” dedi.

 

ANAYASAYA DA AYKIRI

Suyun insani bir ihtiyaç olduğunu ve yüksek zamların yapılamayacağını dile getiren CHP İl Başkanı Serkan Sarı, Büyükşehir Belediyesi’nin tasarruf tedbiri adı altında faturayı vatandaşa kestiğini söyledi. Su tarifelerindeki düzenlemenin Anayasa’ya da aykırı olduğunu savunan Sarı, “  Balıkesir Büyükşehir Belediyesi mülkiyetlerini satmaya devam, vatandaşa ürettikleri hizmete zam yapmaya devam ama tasarruf yapma adına zam yapıldığını görüyoruz. Bugün bu kaynakları iyi kullanamazsak suya ne kadar zam yaparsanız yapın bu sorunu çözme imkanı olmadığını görüyoruz. Su bir insani ihtiyaçtır. Su üzerinden sosyal devlet anlayışında buna benzer cezai bir anlayışa tekabül edecek olan zam yapılması mümkün değildir. Anayasal ilkesi olan ölçülülük ilkesine göre hareket edilmeli. Bunun dayanağı su tasarruf olamaz. Su tasarrufu yapabilmek için altyapı sorununu çözmeliyiz. Her gün kentin değişik bölgelerinde su patlaklarıyla uğraşıyoruz. Her gün aynı yerde ikinciye üçüncüye su patlıyor. Yıllarca birkaç dönüm bahçesinde sebze yetiştiren ya da birkaç büyükbaş hayvanını yetiştiren çiftçimizin hiçbir kastı yoktur. Köylümüzün bu konuda hiçbir kastı olmadığı gibi mağduriyeti vardır. Mahkeme sürecine katkı veren Büyükşehir Belediye Meclis Üyemiz Burhanettin Ağabeyoğlu’na teşekkür ediyorum. Davayı Meclis Üyemiz Burhanettin Ağabeyoğlu açmıştır. Bu dosyanın hazırlanmasına katkı sunan Av. Bilge Başaran’a da teşekkür ediyorum” dedi.