AK Parti Balıkesir Milletvekili Dr. Mustafa Canbey, Akdeniz Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Üyesi olarak, AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu ile birlikte Fas’a gitti.

Marakeş şehrinde düzenlenen Akdeniz Pa Avrupa-Akdeniz ve Körfez Bölgesi Ekonomi Forumu’na katılan Milletvekili Canbey, toplantıya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Akdeniz havzasının büyük bir yenilenebilir enerji potansiyeli bulundurduğuna değinen Canbey, ekonomik büyümeyi desteklemek ve Avrupa-Akdeniz ve Körfez bölgelerinde ortak çıkarlar peşinde koşmak için sürdürülebilir kalkınma, bilim, teknoloji ve yenilikçilikte işbirliğinin önemini vurgulayarak “Avrupa-Akdeniz ve Körfez Bölgesi Ekonomi Forumu’nda entegre ve birlikte işleyen bir enerji piyasası oluşturmak için görüşlerin ve en iyi uygulamaların paylaşılması büyük önem taşımaktadır” dedi. “Küresel sorunlara ve mevcut krizlere, birlikte göğüs germek için daha güçlü uluslararası işbirliğine, dirençli bir özel sektöre ve modernize edilmiş bir finans sektörüne duyulan ihtiyaç artmaktadır” diyen Milletvekili Canbey, “Hiçbir ülke küresel sorunlarla, iklim kriziyle, göçle, siyasi ve ekonomik istikrarsızlıkla tek başına yüzleşemez. Bugün dünyayı daha yaşanabilir, daha yeşil ve daha dayanıklı hale getirme fırsatına sahibiz. Enerji açısından daha çevreci ve yenilenebilir modeller oluşturmak zorundayız. Akdeniz bölgelerinde büyük bir yenilenebilir enerji potansiyeli var. Bu alanda geleceğin bölgesi diyebiliriz. Enerji arzının güvenliği, karşılanabilirliği ve sürdürülebilirliği gibi birbiriyle bağlantılı üç amacı gerçekleştirmek için işbirliği yapmak büyük önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı.

İklim değişikliğinin Avrupa-Akdeniz ve Körfez bölgelerinin istikrarı ve güvenliği üzerindeki etkisine ilişkin endişelerini dile getiren Canbey, “Bu krizle yüzleşmek için çok yönlü ve ortak bir yaklaşım geliştirmek tüm bölge ülkelerinin faydasına olacaktır” dedi. Afrika ülkelerinin küresel barış ve güvenliği teşvik etmedeki kilit rolünü vurgulayan Canbey, Afrika bölgesinin yeni dünya düzeninde ortak zorluklarla mücadele etmek için oynadığı kritik rolü hatırlattı. Akdeniz’in Güneyi ve Kuzeyi arasındaki ticaret akışlarındaki farkları kapatma ihtiyacının ele alınmasının önemine değinen Canbey, “Ticaretin finansmanı, dijitalleşme, gıda güvenliği ve sürdürülebilirlik öncelikli alanlardır. Yönetişim, finansal istikrar ve kapsayıcılık iyileştirilmelidir” dedi.