Balıkesir’in Balya ilçesinde 1900’lü yıllarda işletilen ve terk edildikten sonra kurşun madeninden geriye milyonlarca ton zehirli posa ve cüruf tan oluşan katı atıklar Balya Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ortak projesi ile bertaraf edilecek.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın,  CHP Parti Meclis Üyesi Gökhan Günaydın, CHP Balıkesir İl Başkanı Serkan Sarı, Balya Belediye Başkanı Orhan Gaga ile birlikte yüzyılın başında Fransızların işlettikten sonra atıklarını bırakarak terk ettiği maden sahasında açıklamalarda bulundu. Balya’yı ve geniş bir çevreyi tehdit eden yüzyıllık kurşun atıklarının bertaraf edilmesi için ilk adım atıldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, 1900’lü yıllarda Balya’da kurşun madenleri işletilerek geriye milyonlarca ton zehirli posa ve cüruf bırakıldığını, bunun çevreye ve insan sağlığına olan olumsuz etkilerinin hala devam ettiğini hatırlattı. Balya’daki insan sağlığını ve çevreyi tehdit eden bu sorunun çözülmesi için Balya Belediyesi’nin İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun desteği çalışmalara başladığını söyledi. Ahmet Akın, “Burada bir analiz yapılacak ve rapor hazırlanacak. Bu rapora göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte bu atıkları temizlemek için mücadele edeceğiz. Bunun peşini bırakmayacağız” diye konuştu.

ZOR GÜNLERDEN GEÇİYORUZ, BİR İKLİM KRİZİ YAŞANIYOR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Türkiye’nin de büyük oranda etkilendiği bir iklim krizi yaşandığına dikkat çekti. Küresel iklim krizine karşı yeşil dönüşümün bir tercih değil, zorunluluk olduğunu kaydeden CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, “Paris İklim Anlaşması’nı bir an evvel Meclis’te onaylamalıyız” çağrısı yaptı. “Paris Anlaşması’nı Meclis’te onaylamadık. Dünyada bunu yapmayan 6 ülkeden biriyiz. Eritre, Irak, İran, Libya, Yemen; bu ülkelerle aynı kategorideyiz” diyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın şöyle devam etti:“En son açıklanan raporlarda 2030 yılında beklenen 1 buçuk derecelik artışın daha yükselebileceği söyleniyor. Yani ne demek bu? Böyle giderse Paris İklim antlaşması da kurtaramayacak. Daha çok önlemler alınması gerekiyor. Elimizi taşın altına koymamız gerekiyor. Türkiye’nin acilen bir yeşil dönüşüme ihtiyacı var. CHP olarak bir Türkiye’nin yeşil dönüşüm yol haritasını hazırladık. Kamuoyu ile paylaştık. Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uygun olarak Türkiye’nin yeşil dönüşüm adımları derhal atılmalı. Geleceğimiz tehlike altında. Yangınlar bir taraftan seller bir taraftan. Doğa artık isyan ediyor. Doğanın isyanını durdurmak için el birliği ile çalışma yapmamız gerekiyor.”