AK Parti Balıkesir Milletvekili, Adalet Komisyonu Kâtip Üyesi ve KEFEK Komisyonu Üyesi Av. Belgin Uygur, Gönen Merkez Tuzakçı ve Hasanbey Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifini ziyaret etti. Ziyaretini Tarım ve Orman İl Müdürü Kurtuluş Candan, AK Parti Gönen İlçe Başkanı Merve Üncük İşgüden ile birlikte gerçekleştiren Milletvekili Uygur, Kooperatif Başkanı Berrin Yetkin Var ve üye kadınlarla bir toplantı gerçekleştirdi. Ardından Kooperatife bağlı Umay Çiftliğini de ziyaret etti.

Milletvekili Uygur konuşmasında şunları ifade etti; “Ülkemizde Kadın Kooperatiflerimizin sayılarının artırılması ve güçlendirilmesine yönelik Bakanlıklarımız ve kurumlarımız nezdinde çok önemli programlar hayata geçirilmiştir. TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonumuz (KEFEK) Kırsal Alanda Kadının Güçlendirilmesi ve Kırsalda Kadın Girişimciliğinin Desteklenmesi konulu bir Alt Komisyon kurmuş ve bir rapor hazırlamıştır. Özel politikalar gerektiren bu alanla ilgili sorunları tespit etmiş ve çözüm önerilerini ortaya koymuştur. Bununla birlikte Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonu ve liderliğinde, 11. Kalkınma Planında kırsaldaki kadınların girişimciliğinin artması için destek mekanizmalarının sağlanmasına yönelik politikalar belirlenmiştir. Kadın kooperatiflerin kurulması ve yaygınlaştırılması için her türlü düzenlemenin yapılması ve kolaylaştırılması kalkınma planında yer almıştır. Bununla birlikte Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı arasında kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi, sürdürülebilirlik sağlanması, kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla “Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi İşbirliği Protokolü” imzalanmıştır. Geçtiğimiz günlerde ise Ticaret Bakanlığımız, Kooperatiflerin Desteklenmesi (KOOP-DES) Programı kapsamında kadın kooperatiflerine kalkınmada öncelikli yörelerde yüzde 75’e, diğer bölgelerde yüzde 50’ye kadar olmak üzere 150 bin liraya kadar hibe desteği vereceklerini açıkladı. Görüldüğü üzere Kadın Kooperatiflerimizin ülkemizde sayılarının artması için Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ilgili tüm Bakanlıklarımız ve kurumlarımız aracılığıyla çok önemli politikalar hayata geçirilmiştir. Bizler devletimizin destekleriyle kadınlarımızın cesaret ederek bu işe tecrübelerini, emeklerini ortaya koymalarını; hem kendilerinin hem de bölge kadınlarının dayanışmasıyla güçlenmelerini arzu ediyoruz.”

BÖLGEMİZDE KADIN KOOPERATİFLERİMİZ GÜZEL ÇALIŞMALAR YAPIYOR

Milletvekili Uygur, Gönen Merkez Tuzakçı ve Hasanbey Köyleri Tarımsal Kalkınma Kadın Kooperatifi Başkanı Berrin Yetkin Var’dan kooperatifin faaliyetleri hakkında bilgi aldı. Kooperatif Üyesi kadınlarla yaptıkları işler ve çalışmalarıyla ilgili bilgi alışverişinde bulunan Uygur, ardından Kooperatife ait olan Umay Çiftliğini ziyaret etti. Uygur “Gönen’deki kooperatifimizde çok güzel çalışmalar yapılmış, özellikle meşhur yöresel oya işlerini yaşatmalarından memnuniyet duydum. Yöresel gıdalar da üreten Kooperatif hem kadınlarımızın istihdamı hem de bölgemize sağladığı katma değeriyle çok önemli bir sorumluluk üstlenmiş. Tıbbi aromatik bitki üretiminde 21, koyunculukta 24 olmak üzere 45 kadın üyemiz var.  Ziyaret ettiğimiz Umay çiftliği ise TKDK‘nın %55 hibe desteğiyle kurulmuş. Yani kadınlarımız eğer yapmak isterlerse devletimizin desteği çok, yeter ki istesinler. Öte yandan bu kooperatifimizde Önder Kadın Çiftçi Yetiştirme Projesi kapsamında kadınlarımıza çok değerli bir eğitim verilmiş. Milli Eğitim Bakanlığı Halk Eğitim Merkezi, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, İŞKUR, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü işbirliğinde gerçekleşen eğitimle küçükbaş hayvancılıkta kalite standartının artırılması, tohum ekiminden hasadına geniş çaplı bir eğitimle kadın çiftçilerin yetiştirilmesine katkı sağlanmıştır. Ayrıca Çiftliğin sıfır atık anlayışıyla çalışması da kadın hassasiyetini bir kez ortaya koymuştur. Bu kooperatifimiz bölgemizde örnek bir çalışma sergilemektedir. Bölgemiz adına hakikaten gurur duydum” dedi.

KADIN KOOPERATİFLERİMİZİN GÜÇLENMESİNE DESTEK OLACAĞIZ

Milletvekili Uygur son olarak; “Kadınlarımız çok güçlüler ama bir araya geldiklerinde daha da güçlüler. Yeter ki istesinler devletimiz tüm kurumlarıyla zaten desteğe hazır. Ben buradan tüm kadınlarımıza sesleniyorum, gelin işinizi, emeğinizi büyütün. Hem kadınlar olarak güçlenin hem de şehrimize, ülkemize katkı sağlayın. Ben bölgemizde Kadın Kooperatiflerimizin sayısının artması ve yaygınlaşmasını çok arzu ediyorum ve bu konuda ilgili kurumlarımıza birlikte her türlü gayreti göstereceğimi ifade ettim. Kadın kooperatiflerinin yaygınlaştırılması için eğitimler verilmesinin yanı sıra, halihazırda kurulmuş kadın kooperatiflerinin verimliliklerinin artırılması için de faaliyetler yürütülmesi için ilgili kurumlarımızla istişare ediyoruz. Bizleri bugün nezaketle ağırlayan Kooperatifimizin Başkanı Berrin Hanıma ve kıymetli kadınlarımıza çok teşekkür ediyorum. Çalışmalarında başarılar ve bereketli işler diliyorum” dedi.