Balıkesir, Koronavirüsü vaka sayısı bakımından Türkiye’de ilk beşe girdi. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca tarafından açıklanan illere göre Koronavirüsü vaka sayılarında Balıkesir’de 100 bin kişide 172,46 olan ortalama vaka sayısı geçtiğimiz hafta 257,60’a yükseldi. Son üç açıklamada üç katından fazla vaka sayısı yükselen Balıkesir’in, bu hızlı yükselişinden dolayı yaz sürecinde daha az risk grubu olan turuncu, sarı ve mavi kategoriye geçmesinin zor olduğu belirtildi.

Balıkesir, Türkiye’de en fazla Koronavirüsü vaka sayısının görüldüğü ilk beş şehrinden biri oldu. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca tarafından açıklanan güncel verilerde Balıkesir’in 100 bin kişide 172,46 olan ortalama vakası 257,60’a yükseldi. Balıkesir’deki Koronavirüsü vaka sayısı 8-14 Şubat tarihleri arasında 100 bin kişide 83,65 olarak açıklanmıştı. Bu tarihten sonra vaka sayılarının önüne geçilemezken 15-21 Şubat tarihleri arasında yüzde 92,40, 20-26 Şubat tarihleri arasında 142,57,27 Şubat- 5 Mart’ta ise 172,46 olmuştu. 6 -12 Mart tarihleri arasındaki güncel verilerde Balıkesir’deki vaka sayısı 100 bin kişide 257,60’a olarak belirlendi. Valilik tarafından alınan tüm önlemlere rağmen vaka sayılarında bir azalma olmadı. Uzmanlar Türkiye’de en çok vakanın görüldüğü ilk beş şehirden biri olan Balıkesir’in yaz döneminde sarı ve mavi kategoriye geçmesisinin de zor olacağını kaydetti.

 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AÇIKLADI

Erdoğan, geçtiğimiz gün gerçekleştirilen Kabine Toplantısı’nda, şehirleri, vaka, hastane kapasitesi ve aşılama gibi kriterlere göre sınıflandırdıklarını hatırlattı.Her sınıfta hangi normalleşme adımlarının atılacağını da şeffaf bir şekilde açıkladıklarını belirten Erdoğan, şunları kaydetti:”Yeni normalleşme tedbirlerini sizlerle paylaşırken, şehirlerimizin, tedbirlere uyma derecelerine göre gelecekte hangi sınıfta yer alacaklarına kendilerinin karar vereceklerini de söylemiştik. Sağlık Bakanlığımız, salgının illerimizdeki seyrini yakından takip ediyor. Bugünkü Kabine Toplantımızda, son iki haftadaki gelişmelerin üzerinde etraflıca durduk. Kimi illerimizde görülen nispi vaka yükselişlerine rağmen bu artışın hastaneye yatış, yoğun bakım ve entübe sayılarına sınırlı şekilde yansımasını da sevindirici bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Ayrıca aşılama yaygınlaştıkça, salgınla mücadelenin daha etkin hale geldiğini görüyoruz. Tedbirlere özellikle uyulmasıyla ilgili denetimleri daha sıkı şekilde yürüterek, süreci yakından takip edeceğiz. Tüm verileri göz önüne alarak, bugünkü toplantımızda, şehirlerimizdeki mevcut uygulamayı bir süre daha sürdürme ve gelişmeleri takip etme kararı aldık. Milletimizin, yeni normalleşmenin ilk heyecanıyla kurallara riayet konusunda yeterli dikkati gösteremediğini düşünüyorum. İnşallah bundan sonra çok daha bilinçli ve dikkatli davranarak, bu meselenin üstesinden hep birlikte geleceğiz.Vatandaşlarımızdan, tedbirlere muhakkak uyarak, hem kendi sağlıkları üzerindeki riski azaltmalarını hem de şehirlerini ve ülkemizi bu musibetten kurtarma mücadelemize destek vermelerini rica ediyorum. Tedbirlere uymamamız halinde yeniden kısıtlamaların, yasakların gelmesinin kaçınılmaz olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyorum.”Öte yandan Erdoğan, Türkiye’nin Kovid-19 salgınıyla mücadelesini anlatan “Asrın Küresel Salgını-Türkiye’nin Koronavirüsle Başarılı Mücadelesi” kitabının Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca özenle hazırlandığını belirterek, kitaptan istifade edileceğine inandığını sözlerine ekledi.