Çalışmak ve gayret etmek birbirini tamamlayan iki kelime. Gayret, çalışmanın ve emeğin motorudur. Gayrete aşık olan çalışarak her şeyin üstesinden gelebilir.

Geçtiğimiz haftalarda ülkemizin en Güneydoğusuna uzandık. Türkiye’de ayak basmadığım son iki il olan Şırnak ve Hakkari’ye bir program çerçevesinde bir dizi ziyaretlerde bulunduk. Böylece 81 vilayeti de gezip görmüş oldum.

Hakkari dağlar arasında sıkışmış kendine has güzellikleri bünyesinde bulunduran bir ilimiz. Hakkari’yi değiştirip dönüştüren bir isim var. Burada valilik yapan ve aynı zamanda kayyum belediye başkanı olan İdris Akbıyık. Vali bey şehre öyle bir dokunuş yapmış ki işte tam hizmet böyle yapılır dedirtmiş. Kendisiyle İstanbul Şişli ilçesinde kaymakamlık yaptığı günlerden bu yana tanıştığımız İdris valimiz şehirde bizleri ağırladı. Yaptığı hizmetleri zaman ölçüsünde gezip görmek nasip oldu. Öncelikle terör ile anılan Hakkari artık bu yönüyle değil turizm yönüyle tanınmaya başlamış. Şehrin cazibesini arttırmak ve şehre yerli ve yabancı turist çekebilmek için geceli gündüzlü çalışan İdris vali çalışınca oluyor sloganının tam anlamıyla içini doldurmuş. Şehre gittiğimiz zaman dilimi aslında kış ayı ve kar zamanı olmasına rağmen henüz kış yüzünü göstermemiş ancak dağların tepesinde bir miktar kar olması kışın habercisi gibiydi.

Şehrin valisi ve şehri emini olan İdris valimiz adeta şehirle bütünleşmiş. Halkın da sevgisini kazanarak bölgeyi turizm açısından cazibe merkezi kılmak için hemen kolları sıvamış. Hakkari de bulunan kayak merkezi İdris valinin şehre kazandırdığı en büyük hizmetlerden biri. Kayak merkezine ulaşım yolu da İstanbul gibi büyük şehirlerin yollarından daha güzel asfaltlanarak insanların buraya rahat bir şekilde ulaşmaları sağlanmış. Kayak merkezinde hem profesyonel kayak yapanlar için bir pist yapılmış. Hem de amatörce kayak yapmak ve kayak yapmayı öğrenmek isteyenler için bir pist düşünülmüş. Teleferik ile de kayak severlerin kayak zevkine konfor katılmış. Vali İdris Akbıyık’ın ifadesine göre özellikle İran başta olmak üzere Doğu ve Güney kapılarından yabancı turistler günü birlik kayak yapmak için Hakkari’ye gelmekte ve burada zamanın ve yaşamın keyfini sürmektelermiş. Vali bey şimdi kayak merkezine bir güzellik daha katıp tatil keyfini konforlu otelle birkaç güne yaymayı hedefliyor. Şehrin yöneticileriyle gezip dolaştığımız otel gerçekten Hakkari’ye ayrı bir değer katacak. İşletmeye hazır hale gelen otel 120 yataklı olup 5 yıldızlı otel şeklinde hizmet verecek nasipse. Bu yıl otelin işletmeye açılmasıyla kayak merkezi daha büyük bir cazibe kazanmış olacak. Tabi bu büyük hizmet bölge halkının da refahını arttıracak. Şehre gelen her turist şehir esnafına kazanç demektir.

Hakkari umduğumdan da güzel karşıladı beni. Beklentimin üzerinde bir şehirle karşılaştım. İnsanları çok candan. Girdiğimiz her dükkanda, her esnaf bizi sıcak karşıladı ve bağırlarına bastı. Hakkari de unutamayacağım bir anı da Eylül Çorba Salonunda içtiğimiz çorba. Sıcacık gönlü ile bizi bağrına basan işletmeci beklentimin üzerinde tattığımız çorbalarıyla lezzet işte budur dedirtti adeta. Eğer bir gün yolunuz bu şehre düşerse Eylül Çorba Salonunda çorba içmeden asla dönmeyin.

Çalışınca oluyor dedik. Elbette bu sadece bir slogan değil. Hakkari’nin merkeziyle birlikte ilçelerine de büyük değerler katan vali İdris Akbıyık kimi zaman kısıtlı imkanlarla kimi zaman devletimizin büyük destekleriyle şehrin her tarafına imzasını atacak eserler ile donatmış. Gençler için yaptığı Gençlik Merkezi, çocuklar için her bölgeye yaptırttığı çocuk parkları ile hizmet aşkıyla, bir ibadet düşüncesiyle hummalı bir şekilde bölgeye hizmet etmiş ve etmeye devam ediyor. Bölge halkı gerçekten çok şanslı. Böylesi hizmete aşık bir valileri var. Valileri onları, onlar valilerini adeta bağırlarına basmış durumda. Şehir bir memur şehri çünkü şehirde bir fabrika yok. Bölge halkı genellikle hayvancılık ile geçiniyor. Ancak önümüzdeki süreçte bölge Güneydoğu’nun en büyük turizm merkezlerinden birisi olmaya aday. Burada önemli bir turizm değeri olan Hakkari il topraklarını ikiye bölen Zap Suyu Nehri’nden de bahsetmeden geçmeyelim. Zap Suyu Nehri’nde yapılan rafting, kano ve diğer su sporları da bölgeye ayrı bir renk katmaktadır. Bölge de dağcılık ve dağ yürüyüşü yapılacak oldukça elverişli alanlar da bulunmakta.

Hakkari gerçekten görülmeye değer bir ilimiz. Bulunduğu yerin değerlerini ortaya çıkartarak Hakkari’nin bölgenin önemli bir kenti olmasını sağlayan çalışkan, azimli, fedakar ve cefakar vali İdris Akbıyık her yönüyle tebriki hak ediyor. Yüreği bütün insanları kucaklamaya açık olan gönüllerin valisi İdris Akbıyık’ı samimi bir şekilde yaptığı hizmetlerden dolayı kutluyorum. Bölge de daha nice güzel hizmetler yapabilmesi için de dua ediyorum.

  1. o ki, İdris valimiz gibi yöneticilerimizin sayısı artsın. Ülkemizin bütün topraklarında candan, samimi ve içten güzelliklerle dolu hizmetler yapılabilsin.