.

Depremin insanlara zarar vermesine yol açan en önemli nedenlerden bir tanesi panik. Bu paniği yenebilmek için olası bir deprem durumuna karşı psikolojik olarak da hazır olmanız gerekiyor. İş yerinde yapılabilecek deprem tatbikatları ile gerçek bir deprem anında ortaya çıkma ihtimali mümkün olan panik en aza indirilebilir. Deprem tatbikatında yapılması gerekenler arasında soğukkanlı olmayı öğrenmek de bulunuyor çünkü panik arttığı zaman hayati tehlike riski de otomatik olarak artmış oluyor. Ülkemizde yaşanan pek çok depremde yalnızca paniğe kapıldığı için yanlış davranışlarda bulunan ve hayatını kaybeden insanlar olduğu biliniyor.

Deprem sırasında kesinlikle bulunduğunuz binayı hızla terk etmeye çalışmamalısınız çünkü bu durum, deprem dolayısıyla ortaya çıkmış olabilecek yangın ya da benzeri tehlikelere karşı savunmasız hale gelmenize neden olabiliyor. Deprem esnasında ofis ortamındaysanız mümkün olduğunca az hareket etmelisiniz. Bunun yanı sıra güvende olduğunuzdan emin olmak için ofis masası ya da büyük bir kanepenin yanına çömelip hayat üçgeni oluşturmalısınız. Hatta çevrenizdeki bel yastığı, kitap, klasör vb. sağlam ofis malzemeleri ile kendinizi koruyabilirsiniz. Eğer depreme yakalandığınız noktada ofis mobilyaları bulunmuyorsa o anki konumunuzu değiştirmek yerine sabit olmayan dolapların ve pencerelerin olmadığı bir yerde hayat üçgeni oluşturabilirsiniz. Özellikle deprem anında koridorda koşmak ciddi tehlikeler yaratabiliyor. Deprem sırasında tavandan sarkan aydınlatma sistemleri düşebileceği için çok fazla hareket etmemenizde ve etrafı gözlemlemenizde yarar var.

Deprem sırasında yapılması gerekenler arasında asansörden uzak durmak da yer alıyor. Asansörün depremde düşme ya da hasar görme riski olduğu için depreme asansörde yakalansanız dahi en yakın katta mutlaka inmelisiniz. Eğer ofisinizde balkon varsa oradan da uzak durmalısınız. Aynı şekilde ofisteki tüm kapılar da uzak durmanız gereken yerler arasında. “Depremde neler yapmalıyız?” sorusuna genellikle binanın hasar görmeyeceği ihtimaline karşılık cevaplar veriliyor. Oysa depremde binanız hasar görmüş olabilir ve binayı güvenli bir şekilde terk edemeyebilirsiniz. Bu durumda saklandığınız yerde kalmalı ve kurtarma ekiplerini beklemelisiniz. Tabii bu durum çıkışların kullanılamaz hale gelmesi ihtimali için de geçerli oluyor.