Tabii antibiyotik olarak bilinen sarımsak, yüzyıllardır insanlar için en faydalı bir bitki olmuştur. Sarımsak sadece tabii antibiyotik olmakla kalmayıp tabii antioksidan, tabii antimikrobiyal, antivral, antitrombotik özeliklere sahip insanların sadece tedavi amaçlı değil gündelik yemeklerinde kullandığı önemli bir mucizevi bir bitkidir.

Sarımsak içinde bulunan “Allıcın” sebebiyle güçlü bir antibiyotik olduğundan mikroplara ve salgın hastalıklara karşı her zaman çok iyi bir koruyucu olmuştur. Mısır Piramitlerinin yapımında çalışan işçilere güçlü olmaları için her gün düzenli olarak sarımsak yedirildiği bilinmektedir.    

Bu yazımızda insan için oldukça faydalı olan, özellikle kalp damar tıkanıklığının önüne geçecek Lokman Hekimin yüzyıllar öncesinde bulduğu ve adına “Gençlik İksiri” dediği sarımsaktan yapılan tabii bir ilaçtan bahsedeceğim.

İbn-i Sina da tıp alanında yaptığı çalışmalarda sarımsağa çok önem vermiş ve çokça kullanmıştır. Osmanlı döneminde de tedavi amaçlı sarımsağın kullanıldığı bilinmektedir. Vücuttaki bütün damarların açılmasını sağlayan bu mucizevi ürünün adı yıllanmış sarımsak ekstraktıdır. Sarımsak ekstresi mutfaklarımızın ana maddesi olup, belgelenmiş sağlığa ilişkin geniş bir yelpazeye sahip olduğu ispatlanmıştır. Yıllanmış sarımsak ekstraktı karaciğeri koruyucu, savunma sistemini güçlendirici, kanseri önleyici etkisiyle adeta tam bir gençlik iksiri gibidir.

Sarımsakta, soğandan daha kuvvetli ve yerleşici bir ruh vardır. Sarımsak nafiz kokusu ile yenildikten sonra önce mideye oradan bağırsaklara ve akabinde de karaciğere iyileştirici etki sunar. Karaciğer deki enzimler sonucunda kana karışan sarımsak kalbimize ve oradan da vücudumuzda bulunan kalın ve kılcal damarlarda dolaşarak damarlardaki tıkanıklıklara bir şifa olmaktadır. Sarımsağın nafiz kokusu vücudumuzda yaptığı bu yolculuk sonunda idrarla, soluk ve terle dışarı atılmaktadır. Sarımsak Ekstraktı bu etkiyi en üst düzeye çıkaran bir formüldür. Sarımsak Ekstraktı ağızda koku bırakmadığı içinde rahatlıkla tüketilebilmektedir.

Sarımsak Ekstraktı başta kanı sulandırıp kan akışını hızlandırdığı için hem damarlardaki tıkanıklıkları önlemekte hem de vücuda enerji verip halsizliğe karşı çok iyi gelmektedir. Bununla birlikte insana çok sayıda faydaları vardır. Bu faydaları kısaca şöyle özetleyebiliriz. Hipertansiyonu önler, kolesterolü dengeler, karaciğer yağlanmasını önler ve karaciğeri korur, akciğeri temizleyerek astım hastalarına iyileştirici etki bırakır, nefes darlığını açar, ülser, reflü, gastrit gibi mide rahatsızlıklarını tedavi eder, mide ve bağırsak parazitlerine karşı etkilidir, bağırsakları iyi çalıştırır, şeker hastalığına faydalıdır, romatizma ve kireçlenmelere karşı etkilidir, grip, nezleye karşı koruyucudur, börek taşının atılmasına yardımcı olur, prostat için etkilidir, hücreleri yenileyerek kansere karşı önleyici olumlu etkisi vardır ve bağışıklık sistemini dengeleyerek güçlü olmamızı sağlar.

Aslında insan yaşamında önemli olan hastalanmadan sağlıklı ve huzurlu bir hayat sürmektir. İşte yaşamımızda son derece faydalı etkiler gösteren sarımsak ekstraktını sizlerde evlerinizde çok kolay bir şekilde yapabilirisiniz. Yapılışında kullanacağız iki ana ürün var, bunlar limon ve sarımsak.             

Gelelim Anadolu’da yaşayan insanların yıllardır kullandığı yıllanmış sarımsak ekstraktının hazırlanmasını anlatmaya. 1 kilo sarımsak soyulup, iyice ezilir. Bir kavanozun içine konan ezilmiş sarımsakların içine 1 litre su, 5 adet de limon sıkılarak karıştırılır, bu karışımın içine 1 litre de sirke eklenir. Bunlar iyice karıştırıldıktan sonra kavanozun kapağı iyice sıkılıp, karanlık ve serin bir yerde 6 ile 10 ay arasında bekletilir. Ne kadar uzun beklemeye alınırsa o kadar iyi ve sağlıklı olur.  Daha sonra yıllanan ve hazır hale gelen sarımsak ekstraktı sabahları kahvaltıdan önce bir çorba kaşığı kadar olmak üzere günde bir kez tüketilebilir. Hiçbir şekilde yan etkisi olmayan bu karışımın başta bir kokusu olsa bile kahvaltıdan sonra bu koku gider.

     Anavatanı Hindistan olan sarımsağın tarihi insanlık kadar eskidir. Tarihin ilk çağlarında Sümerlerin sarımsağı bildikleri ve ilaç olarak kullandıkları elde edilen arkeolojik kayıtlardan anlaşılmaktadır. Eski Mısırlılar ise sarımsağı ilaç olarak kullanmışlardır. Günümüzde yaygın olarak kullanılan yıllanmış sarımsak ekstraktını günümüzde Avrupalı ve ABD’lilerin keşfederek bununla ilaç yapma yönünde hazırlıklar yaptığı bilinmektedir.