Muhabbet kuşunuzu alıştırmak, eğitmek ve hatta konuşturmak istiyorsanız ilk adım doğru muhabbet kuşu seçmek, daha doğrusu doğru yaşta seçmektir. Yetişkin muhabbet kuşlarını alıştırma ve eğitme süreci çok daha zor olacağı için 35 – 60 günlük arası ne yavru ne de yetişkin olan genç muhabbet kuşlarını tercih etmelisiniz.

Hangi ırktan olursa olsun muhabbet kuşlarının tamamı özellikle yavruluk ve gençlik dönemlerinde son derece ürkek canlılar olurlar. Bu ürkekliği korku ya da hırçınlık olarak da gösterebilirler. Sonuçta ondan yüzlerce kat büyük bir canlısınız. Bu nedenle acele etmeyin ve onun varlığınıza alışarak güvenmesini bekleyin.

Sakın ama sakın ilk zamanlar muhabbet kuşunu elinize almaya çalışmayın. Kafesi çok gürültülü olmayan ama aile üyelerini görebileceği bir yere koyun. Ortamda ani ses ve ışık değişimleri olmamalıdır. Onunla ilgilenecek olan kişiyi sık sık görmeli ve sesini duymalıdır. Kafese ve size alışarak güvenme süreci 1 hafta – 10 gün sürebilir. Bu süreçte asla aceleci davranmayın.

Muhabbet kuşunuz artık kafesine, size ve ortama alıştıysa sırada onun eğitiminin ilk adımı olan ele gelme süreci vardır. Bu süreçte de asla acele etmemek gerekiyor. İlk olarak elinizi kafese sokun ve yaklaşık 30 saniye bekleyin. Korkup kaçacaktır, elinizi hareket ettirmeyin ki elinize alışsın.

30 saniye sonunda elinizi yavaşça ona yaklaştırın. Eliniz her zaman onun bel hizasının altında olsun. Bu süreçte ani hareketlerden kaçının. Bir süre sonra ya pes edip elinize konacak ya da ürkek bir merakla bir ayağını elinize atarak çıkacaktır. 

Muhabbet kuşu kafesteki elinize çıktıysa sakın hemen kafesten dışarı çıkarmayın. Çünkü korkacak ve kaçmaya çalışırken duvara ya da cama çarparak kendine zarar verecektir. Kafesin içindeki elinize çıktıktan sonra birkaç dakika bekleyin ki elinize alışsın. Bu antrenmanı gün içinde birkaç kere uygulayın. Üç gün boyunca bu süreci devam ettirin.

Dördüncü gün elinizi kafede soktuğunuz zaman size ve elinize alışmış bir muhabbet kuşu korkmadan elinize zıplayacaktır.

Muhabbet kuşları yemleri dışında bu tür meyve, sebze ve kuruyemişleri yemekten hoşlanırlar. Ancak bunları düzenli olarak değil, bir ödül maması olarak kullanabilirsiniz. Örneğin elinizin üzerine dışarı çıktığı zaman elma, omzunuza çıktığı zaman badem verin. Böylece kafes dışının da güvenli ve keyif veren yerler olduğunu öğrenecektir.

Elbette her muhabbet kuşu bunları sevecek diye bir kural yok. Zaman içinde favori ödül mamasını bulursunuz. Ödül maması verme işlemini bir rutin haline getirdikten sonra eğitimi geliştirebilirsiniz. Örneğin ufak bir nesneyi alıp size getirdiğinde salatalık, kafesinden çıkıp omzuna konduğundan bir fındık verebilirsiniz. 

Bir kuşunuz varsa…

Bunlar yapın…

İnternette çok daha geniş ilgiler bulabilir.

Forumlarda bu tür alıştırma sonuçlarını okuyabilirsiniz…