Hayatınızdan eksik etmeyeceğiniz probiyotik zengini kefir, at, keçi veya inek sütünden özel bir maya mantarıyla yapılan, tadı ayrana benzeyen, ekşimsi bir içecektir. Kefirin tarihi 5.000 yıl öncesine Kafkaslara, Orta Asya Türklerine kadar uzanır. Göçebe Türklerin vazgeçilmez içeceğidir.

Kafkasya kökenli kefir, Rusça da “keyif veren” anlamına geliyor. Kefir, çok eski yıllardan beri özellikle Kafkasya bölgesinde yapılan, süt asidi ve alkol fermantasyonu yardımıyla yapılan köpüklü, koyu kıvamlı (yoğurt kıvamında),hafif ekşimsi fermente bir süt ürünüdür. Kefir, Orta Asya Türklerinin bağışıklık sistemlerini güçlü tutmak ve salgın hastalıklar karşısında da kendilerini korumak için yaptıkları probiyotik zengini fermente bir içecek yani kelimenin tam anlamıyla sağlık iksiridir. Faydaları saymakla bitmez. Sık tüketilmesi gereken kefirin faydalarını kısaca şöyle özetlemek mümkündür.  

Kefir, serinletici aromasıyla kronik yorgunluğu giderir. Sindirim sistemini mükemmel şekilde düzenler. Damar sertliğini ve kas kasılmalarını önler. Sinir sistemini güçlendirir. Mikrobik enfeksiyonlara karşı direnci artırır. Kan bozukluklarını giderir ve kanı temizler. Kansızlığı önler ve kan bozukluğunu giderir. Cildi güzelleştirir ve parlaklık verir. Yara ve yanıkların hızla iyileşmesini sağlar. Egzama ve benzeri deri hastalıklarına iyi gelir. Stres azaltır, sakinleştirir ve kolesterolü düşürür. Uykusuzluğu ve sinirsel depresyonu ortadan kaldırır. Yüksek tansiyonu düzenler ve dengeler. Karaciğer rahatsızlıklarını iyileştirir. İdrar yolu iltihaplarını tedavi eder. Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir. Safra kesesi ve böbrek hastalıklarına iyi gelir. Sağlıklı diyet için önemlidir, kilo almayı önler. Vücudun gelişmesi için gerekli olan vitamin, mineral ve protein desteğini sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için mikrobik enfeksiyonlara karşı direnci artırır. İshale ve kabızlığa karşı etkindir. Kesiklerin ve yaraların hızla iyileşmesini sağlar. Astım ve alerjiye karşı direnç oluşturur. Zekâ gelişimine önemli katkı ve zihinsel aktiflik sağlayan kefir çocukların büyümesinde doğal koruma ve güvenli beslenme sağlayan nefis bir içecektir. Kahvaltıda kefir tüketmek gün boyu sindirim sistemimizin daha iyi çalışmasına yardımcı olmakta ve evde kendi yaptığımız kefirde 77 adet yararlı probiyotik bulunmaktadır. Peki evde kefir nasıl yapılır ona bir bakalım;

Yaklaşık bir kilo süte, ceviz büyüklüğünde kefir mayası yeterlidir. Kefir yapmak için ılık sütü cam kavanoza alın. İçerisine kefir mayasını ilave edip, 24 saat kadar bekletin. Mayalanan kefir, yoğurt kıvamında yoğun bir hal alır. Mayalandıktan sonra ise plastik süzgeç yardımıyla süzün. Böylece hem kefir mayanız hazır olur hem de kefir içilecek kıvama gelmiş olur. Ancak kefir yaparken şu püf noktayı unutmayın; kefir yaparken metal hiçbir ürünü değdirmeyin. Sağlık açısından çok faydalı olan kefir bolca tüketmemiz gereken, sağlıklı bağırsak florası için gerekli olan en önemli gıda olduğu unutulmamalıdır.

1907 yılında Rus bilim adamı Elie Metchnikoff, Kafkasların uzun yaşam sırrını araştırırken kefiri keşfetmiştir. Kefir üzerinde basit mikroskobu ile yaptığı araştırmalarda, Lactobacillus bakterisini bulmuştur. Elie Metchnikoff, probiyotiklerin sağlık üzerindeki etkilerini keşfeden ilk bilim adamıdır. Bu keşfini de şu cümleler ile ifade etmiştir.

“Bağırsaklardaki mikropların yiyeceklere bağlı olması vücudumuzun florasını modifiye etmeyi ve zararlı mikropları faydalı olanlara değiştirmeyi mümkün kılmaktadır.”

Çoğunlukla inek sütünün fermente edilmesi ile elde edilen kefir 175 ml’sinde, 4 g protein, 7-8 g karbonhidrat, 3-6 g yağ içerir. Kefirin içerisindeki yağ ve karbonhidrat besinlerinin değişme sebebi, kefirin üretildiği sütün cinsi ile ilişkilidir.