Kilo varsa mucize yok…
Çalışma ve azim var…
O yüzden sadece detoks çayı fazlalıklardan kurtulmazsanız…

Günümüzün mucize olarak beklenilen konularından biri detoks.

Detoksun farklı yöntemleri ve yiyecekleri var ama en çok bilinenler detoks çayları. Henüz yeterli veri olmamadığından aslında tam olarak sağlıklı denilemeyen detoks çayların mucize beklemek gökyüzünden para yağmasını beklemekle aynı şey. O yüzden sağlık için asıl olan her şeyden tüketip miktarları küçültmek. Ve tabikide biraz da hareketi artırdığınızda kilo vermek çok kolay. Yapılan çalışmalar diyet yapmak yerine kalıcı yaşam şekli değişikliklerinin daha etkili olduğunu oraya koyuyor. Zaten detoksta doğal beslenme ana prensip. Detoks, toplumun genelinin uyguladığının aksine sağlıklı ve doğal ürünlerin yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmede yer alması anlamına gelmekte. Detoks veya detoks çayları bir zayıflama yöntemi değil.

Detoks çayları su kaybı yaratabilir. Bir gram kas kaybı ile yaklaşık 3 gram su kaybedersiniz. Bu yüzden hiç yağ kaybetmeseniz bile su kaybetmek kendinizi daha hafif hissetmenize neden olabilir. Ancak detoks çayı içerken hedeflenen bu olmamalı! Hareketsiz yaşamın getirdiği ödem, aşırı şişkinlik ve kabızlık gibi şikâyetler azaldığında kişide fark edilir bir incelme olur. Haftada üç kez düzenli yapılan egzersiz ve beslenme düzenine dikkat edilerek bu incelik korunabilir.

Detoks çayları kafein içerebiliyor. Nitekim çok fazla kafein tüketmek riskli olup,  uykusuzluğa neden olabilir. Sonuç olarak yetersiz uyku çayın getirdiği zayıflama etkilerini tersine çevirebilir. Az uykunun fazla yemeyi ve kilo almayı tetiklediği, hatta metabolizmayı yavaşlatarak ekstra kalori almamanıza rağmen kilo almanıza neden olduğu görülmüştür. Temel kural, kafeini hangi gıdadan alırsanız alın, önemli olan yatma saatinden en az altı saat önce tüketmektir.

Detoks çaylarının gerçekten işe yarayıp yaramadığı, nasıl ve ne kadar etki ettiği, ne kadar tüketmenin aşırıya kaçtığı ve kimler tarafından tüketilmemesi gerektiği konusunda cevapsız soruları da beraberinde getiriyor. Eğer çok emin değilseniz ya da bu çaylardan içmeye başlamayı düşünüyorsanız doktorunuza veya beslenme uzmanınıza danışın. 

Tabiki mucize aslında sizsiniz.

Biraz yürüyüş ve üç beyazdan uzak durmak sizi istediğiniz kilolara rahatlıkla düşürebilir.

Deneyin ve görün…